Filosofera i Fruängen

Vissa frågor följer oss genom livet, påverkar de val vi gör och hur vi lever. En del av dem styr stora delar av våra liv, utan vi ens tänker på det. Under våren undersöker vi olika frågor som kan hjälpa oss att reda ut vad ett bra liv kan vara. Alla som vill är välkomna att filosofera tillsammans över en kopp kaffe, biblioteket bjuder.

Plats: Fruängens bibliotek
Tid: 17.00–19.00
Övergripande tema: Vad är ett bra liv?

Måndag 20/2: Vad är frihet?
Är en människa någonsin helt fri? Och vad är själva friheten för något? Sitter den i det du får och kan göra? Eller kanske i det du slipper göra? Hur förhåller sig frihet till exempelvis oberoende, ansvar och tillit?

Måndag 27/3: Vad är tid?
Mycket i vardagen är beroende av att hålla koll på tiden. Du behöver veta när du ska vara på plats och hur länge. Många upplever att det inte finns tid, tiden räcker inte till eller att tiden går för fort. Vad är det egentligen vi pratar om då? Vad är själva tiden för något?

Måndag 24/4: Vad är normalt?
Hur får du syn på dina egna normer och värderingarna runt dem? Ofta är det lättare att få syn på exempelvis beteenden eller sätt att prata som inte passar in i våra normer. Men vad är det där normala egentligen?

Måndag 22/5: Vad är viktigt?
Vad är viktigt för just dig i ditt liv? Ändras det över tid? Kanske beroende på sammanhang? Finns det vissa saker som alltid är viktigt? Och vad är viktigt i de stora perspektiven, för oss alla? För jorden?

Filosoficaféerna arrangeras av ABF Stockholm och SSFP i samarbete med biblioteket. Vill du gå på fler filosoficaféer? Här finns en lista över vårens tillfällen i olika delar landet.