Filosofikaféer på Fruängens bibliotek våren 2022

Ett filosofikafé är ett sätt att skapa utrymme för filosofiska samtal i vardagen. En mötesplats för att undersöka frågeställningar och begrepp. Vidga sina egna perspektiv, möta andras perspektiv och tillsammans öka sin förståelse.

Välkommen att filosofera tillsammans!

Inga förkunskaper behövs, vi använder vårt eget tänkande.

 

Tid: 17.00–18.45
Plats: Fruängens bibliotek, men håll utkik efter uppdaterad information beroende på restriktioner.
Föranmälan: Fruängens bibliotek på telefon 08-508 30 580. Begränsat antal deltagare.

 

Måndag 7/2 • Tålamod
När är det viktigt att ha tålamod och finns det tillfällen då det är klokare att inte ha det? Om jag känner mig lugn och sansad oavsett vad som händer, är det att ha tålamod? Eller krävs det en viss ansträngning, som att jag egentligen blir upprörd men ändå lyckas hålla mig lugn? Vad menar vi med tålamod egentligen?

 

Måndag 7/3 • Hänsyn
Att ta hänsyn till varandra. Att ta hänsyn till omständigheterna. Vad innebär det egentligen? Vad menar vi när vi pratar om hänsyn? Bör vi ta olika hänsyn till olika människor eller samma till alla? Är hänsynslöshet hänsynens motsats? Vad händer med oss när vi inte visar hänsyn?

 

Måndag 4/4 • Respekt
Är respekt något som alla människor har rätt till eller måste det förtjänas? Finns det saker som alltid eller aldrig bör respekteras? Vad innebär det egentligen att respektera någon eller något?

 

Måndag 2/5 • Öppet tema
Den här gången väljer gruppen tillsammans ut en fråga att fundera vidare kring. Tänk gärna till i förväg på vad du skulle vilja utforska tillsammans med de andra i gruppen.

 

Arrangörer: ABF Stockholm, SSFP och Fruängens bibliotek