Tulsas nycklar till visdom

– Jag har tänkt mycket på hur man blir klok, vad det är och vilka hinder som verkar finnas, säger Tulsa Jansson. Hon är aktuell med boken Visdomshinder och visdomsnycklar, som blandar filosofiska knep med egna reflektioner. Boken kom till som en lärobok till workshopserien Tulsa leder på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

– I samband med förberedelserna för kursen behövde jag skriva ner vad jag uppfattar som verktyg för att reda ut tankehärvor och undvika tankevurpor. Jag har illustrerat boken själv och bilder säger som bekant ibland mer än tusen ord, så det kompletterar på ett bra sätt, menar Tulsa.

Tulsa Jansson grundande Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis (SSFP) år 2011. Det började med att hon såg ett behov av alternativ till psykoterapi för personer som vill prata om livet.

– Jag hade läst Lou Marinoffs bok Platon – inte Prozac och bestämde mig omkring år 2005 för att bidra till att filosofisk praxis skulle finnas i Sverige. Jag var själv i min andra utmattningsdepression och kände att prata med andra om vänskap, kärlek, mening eller andra centrala mänskliga teman, som man gör i filosofiska undersökande samtal, var mer välgörande och spännande än att tala om mig själv. Eftersom man behövde en magister för att certifiera sig hos APPA (den amerikanska motsvarigheten till SSFP) så började jag plugga filosofi i Lund. Det tog några år att skaffa den nödvändiga kunskapen och hitta personer runt om i Sverige som arbetade med filosofiska samtal. De första åren skötte jag det mesta föreningsarbetet själv. Det var lite tufft och jag är så glad och tacksam för hur många vi är i dag som hjälps åt med allt arbete i föreningen.

Arbetet med SSFP blev för Tulsas del till slut för mycket och orken fanns inte att fortsätta. Då hade SSFP turen att Cilia Personne, som varit aktiv i flera år innan dess, kunde kliva in och ta över ordförandeposten. Tulsa har funnits i bakgrunden hela tiden, men det aktiva arbetet fick vila under några år. Nu har lust och kraft återvänt och hon är glad över att få vara tillbaka som ordförande igen. I arbetet inom föreningen uppmuntrar Tulsa människor att starta egna filosofiska samtal. Hon ser den möjligheten som en viktig del av den demokratiska processen.

– Jag tror att många precis som jag, har ett behov av att reflektera på ett kritiskt och kreativt sätt över livets alla mysterier. Dels tror jag att det svarar mot ett mänskligt behov av att skapa mening och försöka förstå sig själv, andra och sin omvärld. Dels tänker jag att det är en politisk plikt att kunna delta i samhället och styra, i någon mån, dess utveckling. Demokrati är något mer än att bara traska till vallokalen och rösta en gång vart fjärde år. Det är också att kritiskt kunna granska påståenden och själv kunna bidra till positiv påverkan. Mina drivkrafter kommer från övertygelsen om att filosofi och filosofiska samtal är centralt för människor på individnivå, men även på en politisk nivå. För samhällets utveckling och för utövandet av demokrati.

Läs mer om Tulsa

Läs mer om SSFP