Höstens filosoferande i Fruängen

Nu sätter höstens filosoficaféer igång. Vad innebär det att vara människa? Frågan rymmer många aspekter och några av dem undersöker vi tillsammans. Välkommen att filosofera tillsammans över en kopp kaffe, biblioteket bjuder. Inga förkunskaper behövs, bara ett öppet sinne.

Plats: Fruängens bibliotek
Tid: 17. 00–18.45
Övergripande tema: Att vara människa

Måndag 11/9 Vad är kärlek?
Kärleken har många skepnader. En förälskelse skiljer sig från kärleken till en vän, kärleken till ett barn är en annan än kärleken till en plats. Det talas om sann kärlek, betyder det att det kan finnas en falsk kärlek? Den villkorslösa kärleken, finns den? Vad är det som gör kärleken till just kärlek? Och hur skiljer den sig från andra företeelser?

Måndag 16/10 Är humor viktigt?
Vad får man skoja om? Vad som är roligt i ett sammanhang blir bara plumpt och grovt i ett annat. Gränsen mellan att en kommentar lockar till skratt eller faller platt är hårfin. Varför är vissa saker roliga? Vad är humor egentligen? Vad gör den med oss? Och är den viktig eller klarar vi oss utmärkt utan den?

Måndag 13/11 Behövs hierarkier?
Uttalade eller outtalade hierarkier är en del av vardagen. På arbetsplatsen, i skolan, i släkten och vänkretsen. Ibland är rangordningen strikt, ibland mer flytande. Finns det relationer helt utan hierarkisk ordning? Kan det finnas olika typer av hierarkier också inom samma sammanhang? När är de viktiga och när ställer de till det? Behöver vi de där hierarkierna?

Måndag 11/12 Vad är hemma?
Att vara på väg hem. Vad är detta hemma? En plats, ett land eller kanske en social gemenskap? Där vi har vårt ursprung eller där vi lever våra liv? Hur påverkar vårt hem vår syn på oss själva och vår identitet? När en människa bryter upp från sitt hem, frivilligt eller påtvingat, vad är det man lämnar? När man kommer hem, vart kommer man då?

Välkommen!

För dig som vill filosofera mera; här finns en lista över många av höstens caféer i Stockholm och resten av landet.