Höstens filosoferande i Fruängen

Ett filosofikafé är ett sätt att skapa utrymme för filosofiska samtal i vardagen. En mötesplats för att undersöka frågeställningar och begrepp. Vidga sina egna perspektiv, möta andras och tillsammans öka sin förståelse.

Välkommen att filosofera tillsammans med andra över en kopp kaffe, biblioteket bjuder.

Inga förkunskaper behövs, vi använder vårt eget tänkande.

Plats: Fruängens bibliotek
Tid: 17. 00–18.45

Måndag 9/9 • Avundsjuka
Hur hänger avundsjuka ihop med till exempel missunnsamhet, låg självkänsla och inre drivkraft? Vad har vi avundsjukan till? Är det något vi hellre ser hos andra än oss själva? Vad menar vi när vi pratar om avundsjuka? När vi blir gröna av avund?

Måndag 7/10 • Språk
Vad är ett språk? Är det våra ord? Eller all vår kommunikation? Vad är det som gör ett språk till just ett språk? Vad använder vi språket till? Hur påverkar olika språk vårt tänkande? Och hur skulle en värld utan språk vara?

Måndag 4/11 • Att välja
Väljer gör vi hela tiden, i stort och smått. Väljer en väg och väljer då samtidigt bort alla andra möjligheter. Vissa val är enkla, andra kan kännas omöjliga. Är att inte välja också ett val? Hur ska vi avgöra vad vi ska välja?

Måndag 9/12 • Fantasi
Hur skulle vårt tänkande se ut utan fantasi? Finns det olika sorters fantasi? Värderar vi vår inre fantasi och den fantasivärld vi kan dela med andra genom till exempel böcker och film olika? Och vad är fantasi egentligen?

Möjligheter till gemensamt filosoferande på andra bibliotek och andra orter finns listade här.