Höstens filosoferande i Fruängen

Ett filosofikafé är ett sätt att skapa utrymme för filosofiska samtal i vardagen. En mötesplats för att undersöka frågeställningar och begrepp. Vidga sina egna perspektiv, möta andras och tillsammans öka sin förståelse.

Välkommen att filosofera tillsammans med andra över en kopp kaffe, biblioteket bjuder.

Inga förkunskaper behövs, vi använder vårt eget tänkande.

Plats: Fruängens bibliotek
Tid: 17. 00–18.45


Måndag 17/9 • Gemenskap
Vad är en gemenskap? Vilka gemenskaper tillhör jag? Vilka gemenskaper vill jag vara med i? Kan jag själv välja? Hänger gemenskap och likhet ihop? Är gemenskap i sig något positivt eller negativt? Var går gemenskapens gräns? Hur knepig kan en person vara och ändå få vara med?

Måndag 15/10 • Döden
Döden är något vi alla behöver förhålla oss till. Vår egen och andras. Hur skulle livet vara om det inte hade ett slut? Hur vill jag leva när jag nu vet att det har ett slut? Och vad är det att dö?

Måndag 19/11 • Takt
Mycket idag går i en rasande takt, tempot är uppskruvat och det verkar vara bråttom. Andra saker sniglar sig fram, nästan som att det står stilla. Olika människor och olika företeelser verkar ha olika grundtempo. Har de en inneboende takt? Spelar det roll om den takten följs eller inte? Eller vad är det som styr? Och vad är den där takten?

Måndag 17/12 • Öppet tema
Den här gången väljer gruppen tillsammans ut en fråga att fundera vidare kring. Fundera gärna i förväg vad du skulle vilja utforska tillsammans med de andra i gruppen.