Styrkan i medmänskligheten

När det under hösten blev tydligt hur svår flyktingsituationen verkligen är väcktes starka känslor hos många. Viljan att hjälpa till på något sätt bubblade fram hos många svenskar. För en av dem blev det också startskottet till ett fördjupat engagemang för människor på flykt.

I vanliga fall arbetar Joanna Ågren som en framgångsrik bildretuschör i det egna företaget Mirage, men inblicken i de extrema humanitära svårigheter som uppstått fick henne att börja reflektera kring sig själv och vad hon kunde bidra med.

– Jag ville inte stå och se på utan vill vara med och göra en insats, berättar Joanna. Det började med att jag var volontär här hemma i Sverige på olika sätt. När jag fick ta del av de här människornas berättelser, vad de varit med om så ville jag själv resa till Lesbos. För att se och förstå, i alla fall lite mer, med egna ögon. Engagemanget växte. Min gode vän Jonny och jag startade en insamling och åkte.

På plats i Grekland blev det tydligt för Joanna hur extremt behovet av hjälp var vid flyktinglägret i Idomeni. En ny insamling genomfördes och en skåpbil lastades full med förnödenheter som kördes ner till flyktinglägret i Grekland. När de väl var på plats lyckades de bland annat dela ut hjälppaket till ungefär 2 000 familjer.

– Jag trodde att jag var mentalt förberedd på vad som väntade, men det var obeskrivliga scener, förklarar Joanna. Vilket helvete det är. Vi lyckades hjälpa två familjer ut ur lägret, en av dem, familjen Abdi, skulle just till att föda och vi kunde bara inte lämna dem utan gjorde ett krafttag och lyckades hitta boende åt dem.

Joanna funderar kring det häftiga i att människor spontant sluter upp och osjälviskt hjälper till. Gräsrötter samlas och organiserar sig helt utan politik eller byråkrati och lyckas göra ett fantastiskt effektivt och bra jobb.

– Det som har slagit mig och som gör mig ödmjuk är att människan är god. Inte bara förstås, men jag har sett så mycket godhet och osjälviskhet. Så mycket mänsklighet. Det har hjälpt mig jättemycket mitt i allt det jag sett och de helvetesskildringar jag fått berättat för mig. Det känns helt fantastiskt att vara med i den humanitära rörelsen som sprider sig över världen, förklarar Joanna Ågren.

För familjen Abdi som hade turen att få hjälp gick det bra med förlossningen. Joanna fick i slutet av mars beskedet från pappan i familjen att deras nya dotter förlösts med kejsarsnitt och mådde bra. Hade de varit kvar i lägret hade de aldrig kommit till något sjukhus. Den lilla flickan har också fått sitt namn. Joanna.


Lesbos, Tillsammans gör vi skillnad (facebooksida)
Together2016blog