Att skapa världsfred hemifrån

Att arbeta för fred på lokal nivå kan ha bra effekt, något som Eva Vallin tagit fasta på. Tillsammans med maken Clas har hon startat fredsprojektet A Local Act of Peace. En lokal – och på samma gång global – fredsfestival. Projektet består egentligen av ett nätverk med flera små lokala festivaler som äger rum parallellt runtom i världen och livesänds på nätet.

Eva arbetar till vardags på egna företaget Goodfairy med projektledning och affärsutveckling. Men på senare år har projektet A Local Act of Peace tagit allt mer tid i anspråk. Det hela började när hennes man som är arkitekt ritade om fredsforskaren Erik Melanders hus. Erik berättade för honom att världen är på väg att bli en allt fredligare plats men att det är svårt att nå ut med det budskapet. Eva och Clas började prata hemma om hur viktigt det är att den typen av information når ut och att de borde göra något. Eva som har en bakgrund inom tv kunde bidra med både kunskap och ett stort nätverk. De bestämde sig för att skapa en festival av och med sina vänner och den skulle vara liten och lokal. Den blev av. Och så pass lokal att den fick hållas hemma hos Eva och Clas. Sen bjöd de in vänner från hela världen.

 – Projektet har två viktiga steg. Det första är ett informera om läget. Det är inte fullt så illa som vi läser i tidningarna utan går åt rätt håll – och det ger hopp om framtiden. Det andra är att väcka tanken om vad jag kan göra för fred i min närhet. Forskningen visar att just lokala fredsbevarande aktiviteter har en stor effekt. Och därför heter festivalen just A Local Act of Peace, förklarar Eva.

 Så här långt har de hunnit med fem festivaler i Sverige och för varje gång har det tillkommit fler platser runt om i världen. Eva berättar att de har vänner som bor runt om i världen som blev inspirerade av deras idé.

 – USA har varit med tre gånger och Portugal två. Festivalerna livesänds så att mindre sällskap kan följa med på nätet runt om i världen. Och sällskap från hela världen har följt oss. Vi pratar med många olika länder och i dagsläget ser det ut som att Burkina Faso, Kenya, Portugal och USA kommer att delta nästa gång, förklarar hon glatt.

 Eva menar att många av de som arbetar med fredsstärkande projekt inte känner till varandra och det därför känns fint att kunna skapa möjligheter för dem att mötas och få fatt i varandra. Responsen så här långt har varit väldigt god och inte minst många musiker har intresserat sig för initiativet. Bland annat artisten Meja.

– Vi blev kontaktade av Meja som just varit med och dragit igång bandet Peace Conspiracy och tyckte att vi ju måste samarbeta på något sätt, säger Eva.

Hon blickar redan mot nästa festival som går av stapeln den 17 februari 2019. Men det behöver inte stanna där, Eva Vallin har flera idéer om hur fredsinitiativet ska utvecklas.

– Jag skulle vilja få in en fredsdag i grundskolan där lärarna ska kunna väcka frågor som ”Vad är fred?” och ”Hur kan just jag verka för fred?”. Vi planerar att ta fram läromedel och handledning till lärare för att kunna realisera det.

Läs mer om A Local Act of Peace.