Om konsten att våga

– Det krävs ingenting för att sitta med händerna i byxfickorna och vara skeptisk. Det är så lätt. Men det krävs ett mod för att säga ja och faktiskt våga göra. Orden kommer från kocken och föreläsaren Peter Streijffert som bland annat håller föredrag, kurser och provningar inom mat & dryck och odling.

Efter att ha tröttnat på ett ytligt liv i högt tempo med en karriär inom media valde Peter att sakta ner och börja betrakta vad vi äter och hur hållbart det egentligen är. Intresset blev till en passion och under de senaste åren har det resulterat i olika projekt. Bland annat en ekologisk pop-up restaurang där Peter serverar de grönsaker han odlar själv, urban odling i Hammarbyhöjden i Stockholm, fyra kokböcker och den nystartade sajten Smakbalans.se.

Att våga släppa ner garden och vara lekfull och opretentiös menar Peter är ett sätt att få andra att våga utvecklas och prova nya saker.

– På mina kurser och provningar växlar jag mellan att underhålla och förmedla verklig kunskap. Ukulelen är ett bra verktyg, den avväpnar folk. Jag har gett mig själv uppgiften att kunna spela ukulele var och när som helst. Fastän det finns många som spelar otroligt mycket bättre än jag, förklarar Peter. Jag utmanar både mig själv och deltagarna när jag väljer att spela på mina champagneprovningar till exempel. Jag tänker att om jag vågar göra, så kanske de också kan våga.

Våra föreställningar om hur världen är och inte minst vad vi själva förmår är något som kan ställa sig i vägen för den personliga utvecklingen. Peter Streijffert vill visa de människor han möter att de kan lita på sina sinnen. Att det till exempel går att utveckla och förfina sina smaker.

– Många som kommer på mina kurser har till en början ett dåligt smaksjälvförtroende. De tror inte att de kan känna skillnad på till exempel två olika olivoljor. Men de har fel. Och för vissa blir den lilla upplevelsen faktiskt banbrytande. Mitt intryck är att folk, liten som stor, är för stränga med sig själva. Och jag vill visa att de kan, att det går.

Oavsett om Peter Streijffert pratar om odling eller hur du med rätt matchning av vin och mat kan skapa nya smaksensationer så finns det alltid ett ekologiskt tankespår närvarade. En vilja att livsstilen ska bidra till bättre hantering av våra resurser och ett omhändertagande av djur och natur.

– Jag tror inte att jag kan gå och förändra folk, men jag kan inspirera och sätta igång processer. Redan när du odlar en liten tomatplanta så handlar det inte bara om odling. Du är med och skapar en bättre värld för alla. Växter, humlor, bin och människor.

Peter Streijffert vill gärna lära som han lever och har en önskan att få så många som möjligt att prova på närodling.

– Jag har en dröm om att få komma ut i skolorna i alla kommuner och prata odling och smaker med eleverna. Och starta odlingar på skolgårdarna. Jag vill visa att det går. Folk är rädda för skadegörelse, men min erfarenhet är att det inte alls är ett problem. Och om man inte vågar prova så händer det ju ingenting.