Filosofipedagog på Moderna Museet

Nu har jag fått mitt ”körkort” som konst och filosofipedagog på Moderna Museet. Museet erbjuder sedan några år tillbaka filosofiska samtal i samspel med konsten till skolklasser och nu är jag en del av arbetslaget som arbetar med det. Har haft en långsam inskolning under hösten och igår var det dags att hålla min första egna visning och verkstad med en fyra. Tema Döden och spöken. Kul! De var så ivriga och hade många insiktsfulla och kloka tankar. Och vilka bilder de gjorde…

Sofia Wrangsjö, Torbjörn Tännsjö och Carol Tishelman

Stort tack!

Ja, då var den klar för den här gången, Filosofifestivalen i Stockholm. Göteborg kör i helgen. Jag är väldigt glad över att det blev så spännande samtal, bra stämning och att besökarna verkligen verkade uppskatta dagen. Också skönt att logistiken sitter. För mig var det första gången jag ledde ett samtal på scen och därför var det lite extra nerver. Deltagarna i samtalet om Dödens gränsland – Torbjörn Tännsjö och Carol Tishelman – är båda rutinerade och var engagerade och närvarande i stunden, så det gick fint. Och att sedan hålla en workshop på samma tema kändes lite som att komma hem. Stort tack till alla som har arbetat med arrangemanget, till alla som ledde och deltog i samtal eller höll workshoppar och till alla som kom och deltog! Roligt att göra det tillsammans med er.

Filosofifestival 2018 – Gränsland

Vi lever i en tid där frågor om gränser aktualiseras, gång på gång. Fysiska, etiska, nationella och kulturella gränser förstärks eller suddas ut. Ur det väcks frågan om vad själva gränsen är och leder vidare till frågan om gränsland. Vad är det? Och där stannar vi upp i årets Filosofifestival: vid olika typer av gränsland.

Också i år arbetar jag med firandet av Unescos Världsfilosofidag som ssfp anordnar. Jag kommer att hålla i programpunkten Dödens gränsland. Först i ett samtal på scen mellan Carol Tishelman och Torbjörn Tännsjö och sedan i en workshop i FRI-metoden på samma tema. Information om hela festivalen finns här. Där står också programmet för firandet i Göteborg med, för den som har närmare dit. Vi har ett riktigt spännande program i år, så kom förbi och var med!

Välkommen!

Filosofifestivalen – Stockholm 
Plats för: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
Datum: Lördag 10/11 2018
Tid: Klockan 11.00–16.00
Entré: 150 kronor, 100 kronor för medlemmar i ssfp. Här kan du förköpa din biljett.

I samarbete med Svenska Unescorådet och ABF-Stockholm

 

 

Filosofi och samhällsanalys

Igår hade jag studiebesök av ett tjugotal studenter som läser Filosofi och samhällsanalys på Umeå universitet. Jag började med att kort berätta om hur jag arbetar och min väg fram till idag, sedan fikade vi och hade därpå en workshop i FRI-metoden på tema identitet. Det var väldigt roligt att höra deras funderingar och infallsvinkar. Vi sågs i närmare tre timmar, men hade med fördel kunnat hålla på längre. Jag tycker att det är fint att det finns en sådan utbildning och att det är så pass många som går den. Ger hopp om framtiden.

Att skapa världsfred hemifrån

Att arbeta för fred på lokal nivå kan ha bra effekt, något som Eva Vallin tagit fasta på. Tillsammans med maken Clas har hon startat fredsprojektet A Local Act of Peace. En lokal – och på samma gång global – fredsfestival. Projektet består egentligen av ett nätverk med flera små lokala festivaler som äger rum parallellt runtom i världen och livesänds på nätet.

Eva arbetar till vardags på egna företaget Goodfairy med projektledning och affärsutveckling. Men på senare år har projektet A Local Act of Peace tagit allt mer tid i anspråk. Det hela började när hennes man som är arkitekt ritade om fredsforskaren Erik Melanders hus. Erik berättade för honom att världen är på väg att bli en allt fredligare plats men att det är svårt att nå ut med det budskapet. Eva och Clas började prata hemma om hur viktigt det är att den typen av information når ut och att de borde göra något. Eva som har en bakgrund inom tv kunde bidra med både kunskap och ett stort nätverk. De bestämde sig för att skapa en festival av och med sina vänner och den skulle vara liten och lokal. Den blev av. Och så pass lokal att den fick hållas hemma hos Eva och Clas. Sen bjöd de in vänner från hela världen.

Read More

Höstens filosoferande i Fruängen

Ett filosofikafé är ett sätt att skapa utrymme för filosofiska samtal i vardagen. En mötesplats för att undersöka frågeställningar och begrepp. Vidga sina egna perspektiv, möta andras och tillsammans öka sin förståelse.

Välkommen att filosofera tillsammans med andra över en kopp kaffe, biblioteket bjuder.

Inga förkunskaper behövs, vi använder vårt eget tänkande.

Plats: Fruängens bibliotek
Tid: 17. 00–18.45

Read More

Filosofisk naturvandring på Djurgården

Följ med på en filosofisk vandring där vi tillsammans funderar över vad som är naturligt. Är naturen naturlig? Kan städer och ting skapade av människan vara naturliga? I ett samtal som tar avstamp i filosofiska perspektiv, får du chansen själv reflektera och tänka stort tillsammans med andra.

Under eftermiddagen låter vi oss inspireras av naturen runtomkring oss samtidigt som vi funderar över frågan. Du behöver inte ha några som helst förkunskaper i filosofi. Ta bara med din nyfikenhet och en vilja att utforska. Låter det intressant? Mer information finns hos arrangören Djurgårdens Ekolyx.

Kropp och tanke för dig som är 60+

Välkommen till fyra tillfällen som stimulerar både kroppen och tanken och som gör dig tydligare för dig själv och andra. Gruppen är nu fulltecknad.

Fyra måndagar under hösten träffas vi på Södermalm i Stockholm. Varje tillfälle inleds med avspänning och fyra taiji qigong-rörelser. Därefter följer en workshop i FRI-metoden. Det är ett sätt att filosofera tillsammans där det finns utrymme för att prova nya tankar, få syn på sitt eget perspektiv och andras. Fördjupa sin förståelse och låta sig överraskas.

Ledare: Sofia Wrangsjö och Gudrun Khemiri, fysioterapeut och taiji qigong-instruktör.

Read More

Trauma

Jag har nyligen hållit en workshop i FRI-metoden med en grupp kuratorer och deras chef på ett sjukhus i Stockholm. De arbetar med patienter som drabbats av fysiskt trauma av olika slag och deras anhöriga. Jag var inbjuden för att låta de bitar av arbetet som inte kan vägas och mätas, men spelar en stor roll för vår medmänsklighet, få vara i fokus. Och för att ge utrymme för att tänka kring dem tillsammans. För mig var det fint att de tydligt visade att de uppskattade att få den här stunden, att det spelade roll. För mig var det också intressant och lärorikt att vara med och höra deras tankar. Jag känner en stor tacksamhet till dem, för att de finns där och stöttar när människor drabbas av stora svårigheter.

Tack

Så här vackra blommor fick jag av bibliotekarien på Fruängens bibliotek igår. Det var sista filosofikaféet för terminen. I höst är det dags igen. Då är alla som vill välkomna att undersöka gemenskap, döden och takt. Sista gången bestämmer vi ämnet på plats.

Logoterapi

Sedan några månader tillbaka har jag, tillsammans med Adam Wallenberg, börjat läsa logoterapi för Marketta Simons, den enda verksamma logoterapeuten i Sverige i dagsläget. Logoterapin, grundad av Viktor Frankl, baseras bland annat på människans grundläggande behov av mening. Det jag lockas mycket av i den just nu, är vad Frankl kallar den tragiska optimismen där han säger att livet till stora delar består av lidande, skuld och död. Och frågan är då hur vi kan bejaka livet och glädjas mitt i det. Det finns många likheter med filosofisk praktik, som att varje människa själv rymmer sina egna svar, till exempel, men att man kan hjälpas åt att hitta dem. Och vikten av att vidga sina perspektiv. Det är intressant och lärorikt. Att verkligen på djupet dyka in i frågor som vilken människosyn man har till exempel.

Vägen till den enkla meditationen

Att meditera behöver varken vara svårt, tidskrävande eller flummigt. Den kan, och bör, ha sin plats i vardagen menar Saleh Vallander som nyss kommit ut med en bok i ämnet.

Trots sin unga ålder har Saleh hunnit med en omfattande resa där reflektioner kring allt från den egna identiteten till mänskligt lidande fått åka med. Kanske är det just den blandning av olika kulturer, vetenskap, meditation och filosofi som gett honom alla insikter.

Född i Jerusalem av en svensk mamma och palestinsk pappa tillbringade Saleh större delen av sin uppväxt i Mellanöstern. Men det svenska arvet fanns hela tiden närvarande som en kontrast till den kultur han växte upp i.

Read More
Birgitta Björk

Konsten att leda en ledare

Att leda och vara mentor till personer som är ansvariga i organisationer eller som sitter i chefsposition i ett företag är en delikat uppgift. Jag har träffat Birgitta Björk som har lång erfarenhet av att vara chef inom offentlig sektor, idéburen verksamhet och inom näringslivet. Numera hjälper hon bland annat yngre chefer att navigera i sin roll och få arbetssituationen att fungera.

– Ibland har jag adepter som är så stressade att jag får börja stunden med att lägga händerna på deras axlar och be dem ta tre djupa andetag, berättar Birgitta. De har som ett getingbo i huvudet. Det är ett symptom på att de arbetar i en organisation som inte fungerar. Och att organisationen inte tar tag i det. Inte ser att personalen slits ner, körs i botten. Vi måste få upp de här frågorna på agendan. Och att det som sägs gäller. Hitta tillbaka till en rekorderlighet.

Read More

Filosofi på tv och radio

Det är roligt att svt satsat på en ny omgång av programmet Idévärlden. Flera av avsnitten är väl värda att se, tycker jag. Väl värt att lyssna på är för övrigt också Jonna Bornemarks Sommarprat från augusti. För den som vill ladda med lite filosofiskt vindlande tankegångar.

Vårens filosoferande i Fruängen

Ett filosofikafé är ett sätt att skapa utrymme för filosofiska samtal i vardagen. En mötesplats för att undersöka frågeställningar och begrepp. Vidga sina egna perspektiv, möta andras och tillsammans öka sin förståelse.

Välkommen att filosofera tillsammans med andra över en kopp kaffe, biblioteket bjuder.

Inga förkunskaper behövs, vi använder vårt eget tänkande.

Plats: Fruängens bibliotek
Tid: 17. 00–18.45

Read More

En blå mustasch som får män att våga prata

– Vi behöver ändra på mansrollen, det visar ju #metoo, om inte annat. Visa att man kan vara både tuff och empatisk, säger Torsten Tullberg som leder arbetet med Mustaschkampen för Prostatacancerförbundet.

– Inom modevärlden väljer man nu oftare att visa mannen som feminin istället, men det har många män svårt att identifiera sig med. Vi behöver visa en empatisk man istället. Låt pojkarna få träna på att prata om känslor redan tidigt. Både på dagis och hemma.

Read More

Svenska Dagbladet

I gårdagens SvD tipsade de om filosoficaféer och nämnde mina som exempel. Roligt!

Filmer från Filosofifestivalen

För första gången var det fler folk som ville gå på festivalen än vad som fick plats. Turligt nog filmade vi samtalen, så dem kan man ta del av i efterhand (se nedan). Till nästa år behöver vi en större lokal…

 

Död och Hopp

Jag har nyligen hållit två workshoppar i FRI-metoden med personal på en onkologisk avdelning på ett sjukhus i Stockholm. Det var en del av deras planeringsdagar. Workshopparna var tänkta som plattform för att ta upp och undersöka olika perspektiv på döden respektive hopp. Ämnen som påverkar personalen i deras arbetssituation och som medmänniskor. Det kom upp många olika intressanta perspektiv som visar på bredd, en stor klokskap, humor och erfarenhet bland personalen. För mig var det fint att få arbeta med dem och ta del av alla tankar, lite som att vara i en skattkammare. Jag känner en djup respekt inför deras arbete.

DöBra-dagen

DöBra – ett utmanande namn på ett viktigt arbete. I torsdags, på DöBra-dagen, var fick jag större inblick i vad DöBra, forskningsprogram vid Karolinska Institutet och Umeå universitet, arbetar med. Och det var mycket inspirerande! Jag har till och med beställt min egen DöBra Kortlek. Läs gärna mer om deras verksamhet här.

Människa i vår tid

Tredje torsdagen i november har Unesco instiftat Världsfilosofidagen. Sedan flera år tillbaka ordnar SSFP, i samarbete med bland andra Svenska Unescorådet ett firande. Årets filosofifestival har temat Människa i vår tid och i Stockholm äger den rum lördagen den 18/11, i Göteborg och Helsingborg den 16/11. Vi har ett mycket spännande program i år med bland andra Stefan Einhorn, Cecilia Melder, Karim Jelbari och Fredrik Svenaeus. Jag kommer hålla en workshop på tema tid. Hela programmet för firandet i Stockholm finns här.

Frigör tanken med filosofi

FRI-metoden väcker nyfikenhet, den här gången i senaste numret av Trygghetsrådets tidning OM Magasin. Jag blev intervjuad och fick chansen att berätta lite om hur FRI-metoden fungerar och hur företag och organisationer kan ha nytta av den. Du kan läsa hela artikeln här (bläddra till sidan 5).

frukostseminarium filosofi kärlek

Vad är kärlek?

Vill du reflektera över vad kärlek är? Välkommen på frukostseminarium den 11/10.
• Frukost och mingel.
• Du får en kort introduktion till FRI-metoden.
• Du får ett smakprov på hur en workshop kan gå till.

Read More

Att släppa tanken fri mot slutet av livet

Funderingar kring de stora frågorna är inget som bara hör till en viss ålder eller har ett bäst-före-datum. Så när Tobias Malm började arbeta på ett servicehus och mötte en dam som under sina 90 år aldrig reflekterat över existentiella frågor blev det startskottet för filosoficaféer för äldre.

För att kunna fokusera på sitt skönlitterära skrivande tog Tobias jobb som städare på Hornstulls servicehus för ett par år sedan. Eftersom han tidigare läst filosofi vid Göteborgs och Stockholms universitet, och hållit filosoficaféer via ABF-Stockholm så kändes det naturligt att ordna med filosoficaféer för de boende på servicehuset när chansen dök upp.

Read More
Filosoficafé i Fruängen

Höstens filosoferande i Fruängen

Nu sätter höstens filosoficaféer igång. Vad innebär det att vara människa? Frågan rymmer många aspekter och några av dem undersöker vi tillsammans. Välkommen att filosofera tillsammans över en kopp kaffe, biblioteket bjuder. Inga förkunskaper behövs, bara ett öppet sinne.

Plats: Fruängens bibliotek
Tid: 17. 00–18.45
Övergripande tema: Att vara människa

Read More

Nya tekniker

I helgen har jag gått kurs och vidareutbildat mig inom filosofisk praxis. Det var väldigt roligt och givande att utforska tillsammans och arbeta med många olika stilar och tekniker för att hålla filosofisks dialog.

Filosof Lars Hammer

När tankar får flöda fritt på Södra Teatern

– Det finns ett jäkligt stort behov hos människor att få prata, konstaterar Lars Hammer. Han är filosofen som älskar teatern och ser likheter mellan dramatikens kreativa processer och filosofi. Kanske är det därför ingen slump att det är på Södra Teatern i Stockholm som Lars tillsammans med två kollegor håller filosofikurser för barn och ungdomar. Där undersöker och reflekterar grupper tillsammans och deltagarna får möjligheten att tänka kring livets stora och små frågor.

– När jag höll ett samtal efter föreställningen av Freuds cigarr på Playhouse så valde 20-25 personer att stanna kvar och prata. Flera av dem sa efteråt hur skönt det vara att få reflektera efter föreställningen. Interaktion är jättemeningsfullt. När man deltar så känns det, förklarar Lars Hammer.

Read More

Avslutning

Nu närmar det sig sista gången för den grundkurs i filosofi som jag hållit på Medborgarskolan under våren. Fokus har legat på filosofiska samtal med inspiration från olika filosofer och deras teorier. Det har varit spännande och roligt att ha en grupp vid så pass många tillfällen att man hinner utvecklas tillsammans. Det känns nästan lite vemodigt att förbereda inför sista tillfället nästa vecka.

rättvisa

Vad är rättvisa?

Vill du reflektera över vad rättvisa är? Välkommen på frukostseminarium den 5/4.
• Frukost och mingel.
• Du får en kort introduktion till FRI-metoden.
• Du får ett smakprov på hur en workshop kan gå till.

Read More

Uniform – status eller underkastelse?

– Uniformen har en dubbelhet i att den både anonymiserar och samtidigt kastar ljus på den som bär uniformen säger Hedvig Bruzæus, utställningsproducent och pedagog på Postmuseum i Stockholm. Hon har arbetat med utställningen Uniform(t) där besökaren får uppleva postens uniformer från 1800-talet fram till idag.

Makt, mode och identitet är viktiga aspekter i uniformens historia. Uniformer kan skala bort identiteter och bidra till anonymitet. De kan laddas med makt, trygghet och ansvar. Men också vara en markör som får en människa att märkas i en folkhop.

Read More
Filosofisk frukost på tema kunskap

Vad är kunskap?

Vill du reflektera över vad kunskap är? Välkommen på frukostseminarium den 15/2.
• Frukost och mingel.
• Du får en kort introduktion till FRI-metoden.
• Du får ett smakprov på hur en workshop kan gå till.

Read More
Gunilla Bergström och Alfons Åberg

Alfons Åberg – en svensk filosof?

– Jag har nog alltid varit intresserad av hur folk tänker, säger Gunilla Bergström. Jag har varit intresserad av människans beteenden sedan flickskolan. Jag gick i en mycket gammeldags, flickig, flickskola. Och vi hade psykologi på schemat och det längtade jag alltid efter.

Just tankar är ett återkommande tema i hennes böcker om Alfons Åberg. Pojken som mest är som alla andra och som gärna funderar, klurar och reflekterar. Trots att böckerna om Alfons inte rymmer några storslagna dramatiska eller exotiska äventyr så blir de lästa gång på gång, generation efter generation. Varje år lånar de svenska biblioteken ut ungefär en miljon Alfons-böcker. Vad är det då som gör de här vardagliga berättelserna så populära?

Read More

Filosofera i Fruängen

Vissa frågor följer oss genom livet, påverkar de val vi gör och hur vi lever. En del av dem styr stora delar av våra liv, utan vi ens tänker på det. Under våren undersöker vi olika frågor som kan hjälpa oss att reda ut vad ett bra liv kan vara. Alla som vill är välkomna att filosofera tillsammans över en kopp kaffe, biblioteket bjuder.

Plats: Fruängens bibliotek
Tid: 17.00–19.00
Övergripande tema: Vad är ett bra liv?

Read More
Filosoficafé

Vad är könsroller egentligen?

Vill du filosofera tillsammans med andra? Nu på måndag håller jag ett filosoficafé på biblioteket i Fruängen. Vi ska tillsammans undersöka vad könsroller egentligen är.

Varmt välkommen!

Datum: Måndag 28/11 2016
Tid: 17.00–19.00
Plats: Fruängens bibliotek

Filosofifestivalen 2016

I går firade SSFP Världsfilosofidagen på ABF-huset i samarbete med Unesco, Modern Filosofi och ABF Stockholm. Och det var väldigt roligt! På flera plan. Engagerade volontärer. Många verkligt intresserade deltagare. Många som uttryckte glädje över att vara med. Kontakter knöts. Mycket hög nivå på föreläsningar och workshoppar. Jag presenterade dagen tillsammans med Lars Hammer, som också sitter i SSFPs styrelse, och det flöt också på fint. Härligt att få mycket tillbaka när vi nu arbetat hårt med att få till ett riktigt bra arrangemang. Känner mig tacksam över att det finns många som är intresserade av reflekterande samtal. Som också ser kraften i att lyssna och låta varandra formulera, förtydliga och ompröva tankar.

Frukostseminarium filosofi

Vad är kommunikation?

Vill du reflektera över vad kommunikation är? Välkommen på frukostseminarium den 23/11.
• Frukost och mingel.
• Du får en kort introduktion till FRI-metoden.
• Du får ett smakprov på hur en workshop kan gå till.

Read More
Erica Jonvallen

Filosofi som ögonöppnare i skolan

Genom att använda filosofi som ett arbetsredskap går det att skapa en skolmiljö där eleverna tränar upp ett öppet tänkande inför stora eller laddade frågor. Resonemanget kommer från Erica Jonvallen som gjort resan från att själv vara lärare till att vara med och forma skolan och lärarnas förutsättningar via Skolverket och Läslyftet. Bland annat genom att introducera verktyg för filosofiska samtal.

Erica menar att skolan är en viktig mötesplats för massor av tankar och idéer om livet. Olika typer av etiska frågor finns närvarande i många ämnen. Och ofta i elevernas egna frågor. Men skolan är också proppad med en massa andra saker som det ska hinnas med att pratas om. Det är brist på tid och brist på utrymme. Tiden är ofta en central fråga och det kan vara svårt att prioritera.

Read More
Filosofifestival 2016

Filosofi med barn och unga

Nu, efter mycket arbete, är programmet för årets firande av Världsfilosofidag klart. Kom och lyssna på Ann S Pilgren som pratar om Sokratiska samtal för att fördjupa sitt och andras tänkande om allt!. Eller Liza Haglund som pratar om I gränslandet mellan pedagogik och filosofi. Gunilla Bergström och Ann Lagerström samtalar om Platon och Alfons Åberg.

Parallellt med föreläsningarna finns workshoppar med smakprov från till exempel Södra Teatern, Moderna Museet eller om man vill prova på FRI-metoden med mig. Hela programmet och mer information finns här.

Välkommen!

Att lyssna

Vad är att lyssna?

Vill du reflektera över vad att lyssna är? Välkommen på frukostseminarium den 28/9.

• Frukost och mingel.
• Du får en kort introduktion till FRI-metoden.
• Du får ett smakprov på hur en workshop kan gå till.

Read More
Matts Heijbel

Storytelling med kraften från sanna berättelser

– Slutar man berätta så dör man som kultur. Kulturen visar sig genom berättelserna. Jag letar upp berättelser. Lyssnar av dem, förklarar Matts Heijbel. Journalisten och antropologen som sadlade om för att arbeta med corporate storytelling.

Insikten om den inneboende kraften hos äkta berättelser kom för ungefär femton år sedan när Matts under ett journalistuppdrag samlade in historier från ett företag som en del i ett forskningsprojekt. Effekterna var överraskande och mycket tydliga. Det blev bättre stämning bland personalen, spontana jobbansökningar kom in, företaget fick nya kunder och internkommunikationen förbättrades.

Read More

Vill du gå på filosoficafé under hösten?

ABF Stockholm och SSFP satsar gemensamt för att göra filosoferandet tillgängligt för fler genom att utöka antalet filosoficaféer på bibliotek och i andra offentliga rum. Det börjar med tre nya bibliotek nu till hösten och tanken är att det ska växa successivt vartefter fler samtalsledare utbildas.

Kom gärna på de filosoficaféer jag ska leda, så utforskar vi tillsammans!

Plats: Fruängens bibliotek
Tid: 17.00–19.00
Tema: Feminism
Måndag 10/10: Vad är jämställdhet?
Måndag 7/11: Är du kvinna, man eller människa?
Måndag 28/11: Vad är könsroller egentligen?

Varmt välkommen!

Vad är viktigt?

Ja, vad är viktigt egentligen? I det lilla och i det stora? Kalle Grill tar upp flera intressanta infallsvinklar och reder ut begreppen i sitt TED Talk ”What is important?”.

Nordisk konferens

Det har varit en helg fylld med tankeväckande föreläsningar, inspirerande samtal och fantastiskt god fika. Den nordiska konferensen för filosofisks praxis hölls den här gången i Stockholm och arrangerades av SSFP. Deltagare kom resande från olika delar av Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island och Iran. Nivån var genomgående hög, utbytet av tankar och idéer stort. Helheten genomsyrades av en mänsklig och generös ton som det är fint att få vara en del av.

Vad är frihet?

Vill du reflektera över begreppet frihet? Välkommen på frukostseminarium den 11/5.

• Frukost och mingel.
• Du får en kort introduktion till FRI-metoden.
• Du får ett smakprov på hur en workshop kan gå till.

Read More

Vad är filosoferandets konst?

Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis bjuder in filosofiska praktiker och intresserade från hela Norden för att utbyta idéer och erfarenheter. Föreläsningar och övningar varvas med dialog i små grupper. Medverkande är Kalle Grill (sv), Finn Thorbjørn Hansen (dk), Tulsa Jansson (sv), Heidi Karlsen (no), Ann Pihlgren (sv), Riku Välitalo (fin), Adam Wallenberg (sv) och Michael Weiss (no). Konferensen hålls på engelska. Sista anmälningsdag är 1/5. Hela programmet och anmälningsformulär.